Tip: eten bewaren in de vriezer

De vriezer. Vaak niet het eerste ding wat je gaat kopen als je op kamers gaat, terwijl dit eigenlijk echt perfect is om geld te besparen. Toen ik op kamers ging had ik eerst ook nog een vriezer, maar daar werd snel verandering in gebracht. Je kunt er zoveel dingen in bewaren waardoor je dus veel minder dingen hoeft te kopen en waarmee je geld kunt besparen. Dat is iets wat wij als studenten heel graag doen, maar andere mensen natuurlijk ook.

Ik heb een paar etenswaren op een rijtje gezet wat je nu heel goed in de vriezer kunt bewaren zodat je er veel langer plezier van hebt. Het is tenslotte zonde om al dat lekkere eten weg te gooien!

Brood
Beste uitvinding ooit! Blijft lang goed, kost weinig en je kunt het lang bewaren. Een plakje brood is ook snel ontdooid en als je een nog ingevroren broodje ’s morgens alvast smeert heb je ’s middags een heerlijk vers ontdooid broodje.

Soep en bouillon
Soep en bouillon zijn perfect om in te vriezen. Vaak maak je een grote pan soep, maar het is zonde om de rest weg te gooien en om nu de hele week soep te eten… De soep kun je gewoon in een bakje doen en om te ontdooien even het bakje onder de hete kraan houden en in een pan op heel laag vuur. Af en toe even roeren en dan heb je een lekkere kom soep.
Ook handig: vries in handige hoeveelheden in bijvoorbeeld één kom. Dan weet je meteen dat je genoeg heb voor één persoon.

Fruit
Aardbeien, bessen, mango en rood fruit kun je perfect invriezen. Citroen- en limoenpartjes zijn ook erg geschikt voor de vriezer. Appels worden wat bruin, maar kunnen wel ingevroren worden om daar na door de smoothie te gooien.

Groenten
Groenten zijn perfect om in te vriezen. Wij hebben na de zomer altijd de vriezer vol met boontjes, boerenkool, spinazie, rode kool en rode bieten.
Sla en komkommer zijn alleen niet zo geschikt voor de vriezer. Maar als je nu een grote bloemkool hebt gekocht kun je de rest lekker invriezen voor een volgende keer.
Ook handig: even blancheren. Dit betekent heel even koken in zout heet water, snel laten afkoelen onder een koude kraan, uit laten lekken en in de vriezer. Natuurlijk in de hoeveelheid die voor jou het handigst is.

Kruiden
Kruiden kun je prima invriezen, maar voor ongeveer twee maanden. Niet alle kruiden zijn geschikt. Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook zijn prima. Vries niet de gehele blaadjes in, maar snij de kruiden van te voren fijn of grof voordat je ze in de vriezer doet.

Pannenkoeken
Is dat niet handig. Op elk moment van de dag pannenkoeken eten. Helemaal handig als je een grote stapel hebt gebakken, maar je ze niet allemaal op krijgt.

Vlees
Dit is eigenlijk één van de beste dingen. Er is vaak vlees in de aanbieding en dat is echt perfect voor in de vriezer. Een groot pak kip of gehakt? Snij en verdeel de juiste hoeveelheid in diepvrieszakjes en allemaal in de vriezer. Hoef jij niet elke dag naar de winkel voor vlees en dit scheelt echt in de portemonnee! Ook plakken vlees zoals ham of rosbief kun je in de vriezer bewaren.

Pastasaus
Dit is ook prima om in te vriezen. Met of zonder pasta, het kan allebei.

Smoothies
Het kan zijn vitamines een beetje verliezen, maar ook smoothies kun je prima invriezen. Zo hoef je niet elke morgen weer te klooien met de blender, maar lekker één keer de week een heleboel. Hoef je blender ook maar één keer schoon te maken 😉

Wijn
Niet om later op te drinken natuurlijk, maar ideaal om te gebruiken in het eten. Als je nauwelijks rode wijn of witte wijn drinkt is dit een goede oplossing. Je kunt het gewoon invriezen in ijsblokvormpjes en dan gebruiken in sausen. Niet verwisselen met échte ijsblokjes natuurlijk. Witte wijn door de cola is niet heel erg lekker.

Ook heel erg handig! 

– Datum op de verpakking zetten.

– Zorg dat je vriezer de juiste temperatuur heeft. -18 C° of lager is perfect. Hoe kouder, hoe langer de kwaliteit goed blijft.

– Eerst even de producten/gerechten goed laten afkoelen voordat je ze in de vriezer zet.

– Laat de bevroren producten langzaam ontdooien. Hoe sneller het ontdooit, hoe meer bacteriën er tevoorschijn komen wat niet heel bevorderlijk is voor je eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge